aprilie 23, 2024
Inspecția Tehnică Periodică – tot ce trebuie să știți despre această procedură: de la acte necesare ITP la tarife ITP Portrait of a mechanic at work in his garage - car service, repair, maintenance and people concept.

Inspecția Tehnică Periodică – tot ce trebuie să știți despre această procedură: de la acte necesare ITP la tarife ITP

Dacă sunteți proprietar de mașină, știți că inspecțiile tehnice perioade sunt atât esențiale pentru a vă menține vehiculul în stare bună de funcționare, cât și obligatorii pentru a circula legal. Dar ce presupune mai exact o inspecție tehnică periodică auto și la ce ar trebui să vă așteptați? În acest articol, vă vom oferi toate informațiile pe care trebuie să le cunoașteți despre inspecțiile tehnice periodice auto, inclusiv când sunt necesare, ce documente aveți nevoie și costă, dar și ce trebuie să faceți în situația în care mașina nu trece ITP-ul.

Ce este inspecția tehnică periodică?

ITP-ul auto reprezintă o verificare de rutină a sistemelor mecanice și electrice ale mașinii de către un service autorizat RAR. Mecanicul va trece în revistă toate componentele majore ale vehiculului și va verifica dacă există probleme sau defecțiuni. Acesta este un pas important pentru a vă menține mașina în siguranță și operabilă și vă poate ajuta să evitați reparații costisitoare pe parcurs. Programarea inspecțiilor regulate ajută la asigurarea faptului că tot ce se află în interiorul vehiculului funcționează așa cum trebuie – de la frâne la motor. În același timp, vă permite să circulați în condiții de legalitate pe drumurile publice.

Când este necesară?

Efectuarea inspecției tehnice periodice este necesară atunci când actualul ITP este expirat sau se apropie data expirării. Puteți verifica acest lucru cu ușurință pe talonul mașinii sau pe documentul primit la ultima verificare.

Ca regulă generală, pentru mașinile noi, ITP-ul este necesar a fi efectuat la 3 ani de la data primei înmatriculări. Pentru autoturismele cu o vechime de până în 12 ani, se realizează o dată la 2 ani, iar pentru cele cu o vechime mai mare de 12 ani, ITP-ul va fi efectuat în fiecare an.

De ce documente aveți nevoie și cât costă?

Dacă v-a expirat sau urmează să vă expire ITP-ul, efectuați o programare ITP la un service autorizat. În ziua programării, trebuie să vă prezentați cu cartea de identitate a autovehiculului (dacă mașina este achiziționată în leasing, puteți aduce copia cărții de identitate ștampilată), certificatul de înmatriculare, polița RCA valabilă, precum și o cerere pentru efectuare ITP, pe care o veți completa la service. De menționat faptul că toate documentele trebuie să fie prezentate în original.

În ceea ce privește costurile pentru ITP, acestea variază de la un service la altul, ținând în același timp cont de tipul de autoturism. Astfel, ca și tarife itp pentru un autoturism pe benzină, costurile ajung la 120 de lei, în timp ce pentru cele pe motorină, ajung până la 150 de lei.

Unde vă puteți face inspecția vehiculului?

Există o serie de locuri în care puteți programa o inspecție tehnică periodică a mașinii. Puteți merge la dealer auto sau să vă duceți la un service autorizat RAR, precum itp constanta. Indiferent de service-ul pe care îl alegeți, asigurați-vă că alegeți pe cineva care este calificat și de încredere.

Ce se întâmplă dacă nu trece inspecția?

În cazul în care vehiculul nu trece ITP-ul, trebuie să faceți câteva lucruri pentru a remedia problemele expuse în urma inspecției. În primul rând, va trebui să duceți mașina la un dealer sau service autorizat pentru reparații. Urmați orice directive din partea service-ului care a constatat problemele mașinii și a decis că nu poate trece ITP-ul. În cele din urmă, asigurați-vă că toate reparațiile necesare au fost finalizate și prezentați-vă pentru o nouă programare ITP.

În concluzie, inspecțiile tehnice periodice ale mașinii vă pot ajuta să vă asigurați că vehiculul funcționează la cel mai bun nivel și îndeplinește toate standardele de siguranță necesare. De asemenea, vă asigură că circulați în deplină legalitate și evitați amenzile.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *