Cimbrul este un puternic antiseptic, fiind bun pentru tratarea stărilor depresive. Ajută la învingerea stărilor de apatie, simulează schimburile metabolice, ajută la eliberarea căilor respiratorii, în caz de răceală și stare gripală, fiind și un bun febrifug. Datorita uleiurilor volatile și componentelor chimice naturale conținute de cimbru, acesta este un excelent remediu împotrivă infecțiilor intestinale, în afecțiuni pulmonare sau renale. În afecțiunile reumatismale sau alte afecțiuni însoțite de febră ridicată băile cu cimbru sunt foarte utile. Nu trebuie să uitam nici de calitățile de tonic ale cimbrului, ceea ce îl face o componentă de nelipsit în amestecurile aromatice și împachetările cu plante.
O infuzie din cimbru poate fi o excelentă compresă fierbinte pentru combaterea edemelor și cârceilor la femeile gravide. Pernuțele umplute cu cimbrișor, încălzite la abur, tratează durerile dentare, inflamațiile și crampele. Pe lângă tratarea stărilor depresive, tratarea tusei și a răcelei, cimbrul se remarcă printr-o listă lungă de alte beneficii. Pentru o mai bună circulație sanguină sunt recomandate cremele cu extract de cimbru. În cazul infecțiilor amigdalitelor și a cavității bucale, gargara cu ceai de cimbru ajută la tratarea lor. O cană de ceai de cimbru te vă ajută împotrivă arsurilor stomacale, balonărilor, calmarea sistemului nervos, tulburărilor de somn și în calmarea durerilor menstruale. Prin urmare, cimbrul este un puternic antibiotic, antimicotic, antiviral cât și antiparazital natural.
Cimbrul poate fi utilizat și în eliminarea retenției de apă, mai ales pentru doamnele care doresc un aspect plăcut al pielii. Uleiul esențial de cimbru stimulează activitatea rinichilor și ajuta la eliminarea excesului de apă din organism, a sărurilor și a toxinelor, ajută la pierderea în greutate și scade tensiunea arterială. Cum se prepară infuzia ce ceai? Infuzia se prepară dintr- o linguriță de plantă uscată și 250 ml de apă. Se fierbe 5-10 minute, după care se lasă separat la infuzat încă 10 minute, din care se bea pe toate perioada zilei. Pentru calmarea tusei, se prepară infuzia din două lingurițe de plantă și 200 ml apa cu timpul de fierbere de 10 minute după care se lasă la răcit, administrându-se câte 3-4 lingurițe la interval de doua ore. Ceaiul de cimbru este bogat în vitamina A și C, oferind un adevărat suport pentru imunitate.
Pe lângă multitudinea de beneficii, ceaiul de cimbru poate provoca efecte nedorite în urma consumului acestui tip de produs. Cel mai întâlnit efect advers este greața. El apare pe seama unui consum în exces, provocând vărsături, dureri de cap, amețeli și dureri de stomac. Limitarea consumului fiind la cel mult două căni de ceai pe zi. Reacții alergice pot apărea în urma consumului în cantități mari de ceai pe zi. De regulă, persoanele care sunt alergice la rozmarin, mentă, oregano au mari șanse să fie alergice și la cimbru. Aceste reacții se manifestă sub formă de erupții cutanate și dureri în piept, fiind recomandat intreruperea imediată a administrării. Ceaiul de cimbru poate provoca avortul spontan.
Din acest motiv, este contraindicat în sarcina. Cosumul ceaiului de cimbru se face cu regularitate, dar după indicațiile medicului, iar pentru administrările ocazionale este indicat să nu se depășească media de o cană sau cel mult două cani pe zi.