martie 29, 2024
Cat de importanta este cutia de viteze pentru tine?

Cat de importanta este cutia de viteze pentru tine?

In mod sigur pentru fiecare proprietar de vehicul, cutia de viteze este un mecanism foarte important. Practic nici un vehicul nu poate functiona fara o cutie de viteze functionala.

Motivul pentru care adresam intrebarea: „Cat de importanta este pentru tine cutia de viteze?” e ca sa constientizam importanta acesteia.

Ce este cutia de viteze si cum functioneaza?

Cutia de viteze este mai mult decat o piesa, este un mecanism foarte bine gandit care transforma puterea motorului in miscarea rotilor. Aceasta se intampla cu ajutorul pinionelor de diferite dimensiuni care transfera puterea motorului in  roti, in mai multe etape de viteze. Cam asa poate fi descrisa foarte pe scurt o cutie de viteze pentru ca si cei care nu sunt in domeniu sa poata intelege.

In functie de vehicul, aceasta poate fi o cutie mai mica sau mai mare. La camioane, cutiile de viteze au de multe ori dimensiuni impresionante, motiv pentru care manevrarea acestora poate fi facuta doar cu mini macarale sau cu stivuitoare.

In general, cutiile de viteze sunt mecanisme durabile. Daca au o protectie eficienta a pinioanelor, cu ulei de calitate, pot tine foarte mult timp fara a fi reparate.

Problemele incep atunci cand apar simptome de defectiune, sunete ciudate, miros de ars etc. Acestea sunt semnale clare ca ceva nu mai functioneaza cum trebuie si e nevoie de o revizie.

Calitatea uleiului din cutie

In majoritatea cazurilor, cutiile de viteze ajung la service reparatii transmisii camioane doar atunci cand problema e deja aparuta. Este adevarat ca multe piese din cutie nu se strica niciodata sau doar foarte rar.

De cele mai multe ori problemele incep sa apara in momentul in care uleiul nu mai asigura protectia pieselor suficient de bine. Motivele pentru care s-a redus ungerea uleiului pot fi multiple.

Poate fi calitatea proasta a uleiului sau schimbarea in timp a calitatii lui, scurgerea uleiului sau patrunderea apei in cutie. Fiecare motiv poate sta la baza faptului ca s-a redus ungerea pinioanelor si a crescut frictiunea dintre acestea.

Un alt motiv pentru care se poate schimba calitatea uleiului este pilitura de fier. De pe pinioane se pot rupe bucati mici care contamineaza uleiul si duc la o uzura mai mare a pieselor.

Orice simptom care apare iti poate semnala ca se apropie o defectiune. Chiar daca vitezele inca functioneaza bine, in curand o sa apara si problemele.

Primul lucru ar fi sa vedem daca nu sunt probleme cu uleiul din cutie, daca nu s-a scurs cumva sau nu a intrat apa in el. Daca observam ca sunt probleme cu uleiul, acest lucru trebuie remediat cat mai repede, inainte ca problemele sa se agraveze.

Piese de slaba calitate

Calitatea pieselor de schimb este probabil cel mai important aspect la care trebuie sa fim atenti. Sunt foarte multe piese, de la foarte multi producatori, la preturi si calitati diferite.

Cand pui doua piese una langa alta, de la diferiti producatori, nu vei vedea nici o diferenta. Ambele sunt la cotele cerute si pot fi asamblate fara probleme in mecanismul cutiei. Ambele sunt bune si isi vor face treaba, cel putin o perioada de timp.

Diferenta o da calitatea materialului din care acestea sunt facute. Daca materialul din care este facuta piesa nu e de calitate, va avea o uzura mult mai mare in mecanism fata de celelelte piese si va duce la defectiunea cutiei.

In cazul unor reparatii ale cutiei, alegerea furnizorului trebuie facuta dupa calitatea pieselor si nu in functie de pretul redus al acestora. Cumpararea pieselor de schimb de calitate este o investitie care poate asigura stabilitate firmei.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *