aprilie 25, 2024
Persoane fizice care împrumută bani: instrucțiuni și capcane

Persoane fizice care împrumută bani: instrucțiuni și capcane

Căutați alternative la sistemul bancar tradițional care vă respinge atunci cand cereti un credit? Împrumutul de bani între persoane fizice este o solutie viabila. Este legal, încadrat de lege, dar foarte riscant pentru că înșelătoriile sunt obișnuite in mediul online.

Persoane fizice care împrumută bani: principiul creditării de bani între persoane fizice

O persoana ce economiseste nu va dori neaparat sa tina banii ascunsi intr-un cont, ci să-i împrumute unei alte persoane. Poate fi folosit pentru:

Lucrări,
bani gheata,
excursii,
mașină nouă sau uzată,
bunuri capitale.

Sunt împrumutati bani pentru a realiza un proiect personal, creand astfel si o relatie cu celalalt.

Procesul este legal și reglementat de lege, pentru a proteja atât creditorul, cât și pe cel ce împrumuta.

Reguli pentru împrumutul de bani între persoane fizice

Legea permite unei persoane fizice să acorde alteia un împrumut de bani, în condiții liber convenite între cele 2 părți. Împrumutul se poate face în fața unui notar sau semnătură privată, prin acord tacit sau scris. Totuși, creditorul trebuie să realizeze că un simplu acord verbal nu va fi suficient pentru a-și revendica scadența dacă cealalta persoana nu rambursează banii conveniti.

Există 2 moduri de a reglementa un împrumut de bani între persoane cat mai clar:

Recunoașterea datoriilor,

contractul datat si semnat.

Contractul se stabileste intre parti, fiecare trebuie sa pastreze un original. Cel ce se împrumuta (debitorul) este obligat să adauge cuantumul sumei puse la dispoziție manual, în cifre și în cuvinte. Dacă această mențiune nu este prezentă, contractul nu este valabil.

Este posibilă înregistrarea actului la notar sau la fisc. Un contract notarial va fi, fără îndoială, un element benefic pentru ambele părți, dar va trebui platit sub forma unui procent din suma împrumutată.

Creditorul trebuie să realizeze că în lipsa unui document scris și înregistrat, nu va putea dovedi că împrumutul a avut loc, mai ales dacă tranzacția a fost efectuată în numerar. Și chiar dacă mai are dovada unui transfer bancar, debitorul poate argumenta oricând că a fost un împrumut fără dobândă.

În general, dacă nu se pot face dovezi, instanțele consideră că banii au fost dați. Apoi se adresează împrumutatului, deoarece acesta din urmă trebuie să plătească impozit pe cadouri.

Persoane fizice care împrumută bani: avantaje și dezavantaje

Cel mai mare avantaj de a împrumută bani în special este, fără îndoială, pentru persoanele ce apar in biroul de credit. Pentru că dacă creditorii profesioniști nu au voie să le acorde împrumut, persoanele fizice pot face orice doresc cu banii lor.

Pentru creditor există un avantaj mai mic, deoarece el riscă să ramana cu datoria neplatita din partea debitorului. Dacă are de investit o sumă mică de bani, probabil că are mai mult interes să ia în considerare un fond de economii.

Pentru debitor, va fi dificil să se acopere în cazul unui accident, deoarece niciun asigurator nu va dori să stabilească o poliță pentru un contract de împrumut de bani între persoane fizice. În această configurație, o pierdere a locului de muncă sau orice alt eveniment l-ar putea pune în pericol.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *