aprilie 25, 2024
Contract de împrumut între persoane fizice: de ce și cum sa-l intocmim

Contract de împrumut între persoane fizice: de ce și cum sa-l intocmim

Când ne gândim să cerem un împrumut, de obicei ne vine în minte ideea de a merge la o bancă. Problema recurgerii la finantare bancara se numara insa valoarea dobanzii. Mai rău este să ceri un împrumut rapid, unde dobânda poate fi exorbitantă. În fața acestor alternative, regăsim împrumuturile între persoane fizice.

Deci, încercarea de a face față unor dobânzi mai scăzute, a apela la familie și prieteni în căutarea unui împrumut poate fi soluția. Totuși, dacă creditorul dorește să obțină un anumit profit, el poate conveni cu debitorul la o anumită rată a dobânzii, care este de obicei mai mică decât cea a băncilor.

Pe site-urile de împrumut între persoane fizice, profesioniștii vă verifică eligibilitatea pentru operațiune pentru a evita riscul nerambursării. Dacă consideră că riscul este prea mare, cererea dvs. online va fi refuzată. Atunci nu vei avea de ales decât să apelezi la cei din jurul tău.

În împrumuturi, fie că sunt între o bancă și o persoană fizică, fie între două persoane, încrederea va fi cheia. În ciuda încrederii, dacă atât debitorul, cât și creditorul caută garanții mai mari, cel mai indicat este formalizarea unui contract de împrumuturi între persoane fizice.

Ce trebuie sa conțină un contract de împrumut între persoane fizice?

Informațiile esențiale pe care contractul trebuie să le colecteze vor fi numele împrumutătorului și al împrumutatului, data și locul, suma împrumutată, durata împrumutului și rata dobânzii, dacă este cazul.

Este important de menționat că vor exista diferite modele de contracte de împrumut între persoane fizice, în funcție de plata dobânzii sau nu.

Motive pentru încheierea unui contract de împrumut  între persoane fizice

Pot apărea tot felul probleme dacă persoanele care se inteleg pentru un imprumut nu legalizeaza toata aceata chestiune in fata unui notar.

În primul rând, creditorul poate avea probleme cu trezoreria, întrucât Agenția Fiscală îl va obliga să declare dobânda conform dobânzii legale a banilor. In cazul semnarii unui contract, Trezoreria nu va obliga ca dobanda sa fie declarata la impozitul pe venitul persoanelor fizice in functie de rata legala a dobanzii la bani.

Pe de altă parte, lipsa unui contract poate face ca Trezoreria să înțeleagă că se face o donație între persoane fizice. Administrația Fiscală poate solicita ambilor să furnizeze dovezi care să arate că nu este o donație între persoane fizice.

Să nu uităm că moartea creditorului nu va însemna încetarea datoriilor pentru debitor. Moștenitorii vor fi atunci cei care vor trebui să primească banii pe care debitorul ii  datorează. În caz contrar, la decesul împrumutatului, datoriile vor fi trecute către moștenitori.

Există un caz care merită menționat. Este una în care tatăl acționează ca un creditor, iar fiul ca un debitor. Când tatăl moare, fiul este atât debitor, cât și moștenitor. Acest caz ar pune capăt datoriei. Cu excepția cazului în care există alți moștenitori care doresc să-și încaseze partea lor din datorie.

În sfârșit, existența dovezilor cu înscrisuri este esențială la revendicarea oricărei creanțe. In cazul in care intervin nerambursari, creditorul sau mostenitorii sai (in cazul asumarii incasarii creantei) pot proceda la revendicarea sumelor datorate sau la virarea creanței.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *