Un smoothie rece în zorii zilei poate fi o modalitate foarte revigorantă de a-i oferi organismului toți nutrienții după care tânjește. Tot la un smoothie putem apela și atunci când ne este puțin foame între mese sau după un antrenament solicitant la sală.
Cât de sănătos este să consumăm smoothie în fiecare zi?
Pentru mulți dintre noi, un smoothie este o parte foarte îndrăgită din rutina zilnică, deoarece se prepară rapid și ușor cu doar câteva accesorii bar pe care mai mult ca sigur le avem deja în bucătărie și, de asemenea, putem experimenta cu tot felul de ingrediente pentru a obține noi și noi combinații delicioase, încântătoare și, mai ales, hrănitoare. Dar ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când bem un smoothie în fiecare zi – este acesta un obicei sănătos sau nu?
Frumusețea unui smoothie constă în posibilitățile nelimitate – îl putem prepara cu orice fructe sau legume dorim și, așa cum ne învață Jamie Oliver, putem încorpora rapid acele resturi de fructe și legume pe care le mai avem în frigider. Putem personaliza apoi amestecul pentru a se potrivi nevoilor noastre nutriționale, asta însemnând să adăugăm pudră proteică, semințe, unt de nuci sau cereale integrale. Prin urmare, cât de sănătos este smoothie-ul nostru va depinde de ingredientele pe care le folosim.
Ce beneficii pentru sănătate oferă consumul zilnic de smoothie?
În primul rând, un smoothie ne oferă doza zilnică de vitamine. Având în vedere că baza pentru un smoothie include, de obicei, cel puțin o porție de fructe și, uneori și legume, nu este surprinzător că un smoothie este adesea bogat în vitamine și minerale. Conform specialiștilor în nutriție, a bea un smoothie zilnic este o modalitate sigură și convenabilă de a-i oferi organismului foarte mulți nutrienți. Rareori ne gândim să consumăm un bol de spanac, o banană și o cană de iaurt la o singură masă. Pe de altă parte, putem pune toate aceste ingrediente într-un blender pentru a obține un smoothie delicios, care ne oferă aportul zilnic recomandat de fructe și legume.
În al doilea rând, un smoothie ne oferă și aportul necesar de proteine. O legumă medie are aproximativ 2,5 grame de proteine, dar dacă vom adăuga și alte ingrediente proteice, cum ar fi o lingură de unt de migdale sau semințe de cânepă, vom crește semnificativ aportul de proteină.
În mod ideal, este bine să adăugați în smoothie o pudră proteică curată, de înaltă calitate, pentru a vă completa nevoile zilnice, mai ales dacă sunteți activ fizic trei sau mai multe zile pe săptămână sau dacă încercați să vă dezvoltați masa musculară. Iaurtul grecesc este o sursă excelentă de proteine, iar adăugat în smoothie, îi va oferi o textură foarte cremoasă. Pentru a reduce consumul de zahăr, optați pentru iaurt grecesc neîndulcit.
Fără îndoială, principalul dezavantaj al consumului de smoothie este dat de conținutul de zahăr. Multe smoothie-uri din comerț conțin zaharuri și siropuri adăugate pentru a spori aroma. Din fericire, dacă vă preparați smoothie-ul acasă, puteți reduce la minimum cantitatea de zahăr, optând mai degrabă pentru fructe întregi și iaurt fără arome. Pentru a reduce și mai mult zahărul și caloriile, preparați smoothie-ul cu apă, lapte neîndulcit, iaurt grecesc sau băuturi vegetale neîndulcite.